Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TRICHOBEZOÁROK

2015.07.26

TRICHOBEZOÁROK

A nimfapapagájok más papagájfajokkal egyetemben nagyon szeretnek rágcsálni különböző dolgokat, így bizony fokozottan veszélyeztetve vannak különböző idegentestek felvételére. Előző bejegyzésnél olvashattatok fém idegentestek lenyelésének veszélyeiről, most azonban a szálas idegentestek kerülnek terítékre!

Na de mi az a trichobezoár? Nem más, mint szőrgolyó, mely az emésztőcsatorna valamely részén, zömmel a begy, valamint a zúzógyomor környékén elakadt szálak összetapadásával keletkezik. Ezek a szálak lehetnek szintetikusak vagy természetesek. A természetes szőrszálak lehetnek állati eredetűek – zootrichobezoárok, valamint növényi eredetű – phytotrichobezoárok.

Hogyan kerülnek ezek a madaraink begyébe/gyomrába? Nem mással, mint az általunk kínált játékokkal, rágcsálnivalókkal, kötelekkel, hintákkal. Alapvetően nagyon kevesen tudják, hogy a szétrágcsált, elhasználódott játékokról a papagájok a szálakat nem csak „birizgálják”, leszedik, hanem adott esetben le is nyelhetik. Egy-egy szál lenyelésével nincs is gond, azonban hogyha egy megbomlott játék, spárga stb. kiemelt figyelemben részesül madaraink által, örömmel rágcsálják azt, akkor bizony a nagy mennyiségű szál, ami az emésztőcsatornába került, összegabalyodnak, összetapadnak, ezáltal akadályt képezve az emésztőcsatornában.

Mik azok a tárgyak, amik veszélyt jelenthetnek madarainkra? Minden, ami szálasodhat, amit szálakra szét lehet szedni. Papagájoknak szánt kötelek, játékok – mindegy, milyen anyagból készült, ha szálasodásra képes és a madarak kifejezetten szeretik rágcsálni, akkor lényegtelen, hogy természetes vagy szintetikus, veszélyt jelent a madarakra!  Spárgák nem csak azért veszélyesek, mert gyakran valamilyen vegyszerrel vannak kezelve, hanem bizony mert az is szálasodik, és a madarak szeretik rágcsálni. Lakásban tartott madarak esetén a szőnyegek is veszélyesek lehetnek. A madarak gyakran matatnak lenn a földön, a szőnyegen krasszálnak, közben fel-felcsípnek egy-egy kis szálat…

Mik a tünetei a bezoároknak? Alapvetően gastroenterális tüneteket produkál, tehát minden, ami az emésztőrendszerre korlátozódik. A madarak kis méretű bezoár esetén „csak” fogynak, mivel a térfoglaló bezoár miatt nem képes annyi táplálékhoz jutni, amennyi szükséges, az emésztés romlik, így a gazdi csak annyit lát, hogy a madár eszik, eszik, mégis fogy. Mi ilyenkor az első gondolat? Biztos férges… Lehet, de nem feltétlenül. A bezoárok irritálhatják a bél nyálkahártyáit is, ami bélgyulladás szerű tüneteket okozhatnak: hasmenés, hányás. Nagy méretű bezoárok már életveszélyesek lehetnek, hiszen bélelzáródást okozva hamar a madár halálát tudják okozni! Ezért ez a veszély nem mellékes.

Mi a teendő bezoár esetén? Bezoárokat szakállatorvosok diagnosztizálják, és szükség esetén (mire diagnosztikálni lehet, már szükséges..) megoperálják!

Hogyan tudjuk megelőzni a bezoárok kialakulását? Kötözőanyagnak csak nem szálazó anyagokat használjunk, játékokat, köteleket azonnal cseréljük ki, ha a madár már kikezdte. Kerüljük a bomló szélű kötelek és játékok alkalmazását. Biztosítsunk madarainknak annyi elfoglaltságot, hogy ne a szálak húzogatása legyen a legjobb elfoglaltsága.

Minden madár ki van téve ennek a veszélynek? Nem, vannak nimfapapagájok, akik abszolút nem foglalkoznak a kötelek, bomlott végű játékokkal, nem rágcsálják őket, ugyanakkor vannak madarak, akik kifejezetten szeretnek azzal játszani. Ismerjük ki madarainkat, és utána már tudjuk, hogy mennyire alkalmazhatunk kötelet stb. a volierben.  De ne feledjük, legjobb játékok mégis csak a természetes, lombos, kérges ágak, melyeket a madarak kedvükre szétszedhetnek.

Fontos, hogy a megbomlott, szálazó játékok, kötelek, kötözők nem csak akkor tudnak veszélyesek lenni, mikor a madarak lenyelik, hanem felfűződhetnek a nyelvre, lábujjakra, azok elhalását okozva, ill. beakadhatnak, ezzel különböző súlyosságú traumát (rándulás, húzódás, ficam, törés) képesek okozni.

Tehát röviden és tömören, a madarak rágcsálási hajlamuk miatt fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, nagyon ügyelnünk kell rájuk, mit rágcsálnak, mert egy apró kis tárgy/növény/fém az életükbe kerülhet. Röptetésnél soha ne legyenek felügyelet nélkül, emellett volierjükbe csak 100%-an biztonságos tárgyakat helyezzünk be!