Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAKTÉRIUMOK

2015.09.20

    BAKTÉRIUMOK

Bakteriális fertőzést bármikor kaphatnak a madarak. Mivel több millió baktérium faj van, így a teljesség abszolút igénye két baktériumot emelnék ki, mely a madarainkra első körben veszélyt jelent.

Salmonella gyakori fertőzést okoz madarainknál, mely sokszor nem megfelelően elkészített tojásos eleség, ill. higiéniai hiányosságok okoznak. Gyakori probléma a díszmadarak baromfiakkal együtt történő tartása, mely során az áthordás szinte kikerülhetetlen. Salmonella okozhat ízületgyulladást, bélgyulladást, szaporodásbiológiai problémákat, mint befulladt tojások, kis létszámú fészekalj, valamint korai fióka elhullást. Salmonella ellen egyelőre az Enrobioflox ajánlott.

Papagájtartásnál a legrettegettebb bakteriális fertőzés, mely embereket is érinthet, a papagájkór, melyet a Chlamydophila psittaci okozza. A betegség jól tartott, egészséges madaraknál, megfelelő higiéniás körülmények között nem fordul elő, kedvencként tartott madaraknál, amennyiben a beszerzési hely igényes (ergo nem szaporítótelep, ellenőrizetlen börze vagy állatkereskedés), kis eséllyel kapunk el bármit is madarainktól. A papagájkór hasonló tüneteket produkál, mint az influenza, a madaraknak bőséges orrfolyása, kötőhártyagyulladása van, sokat tüsszögnek, fejen a tollazat ragacsos a sok váladéktól, a szemhéjak duzzadtak, légzés nehezített, a madarak kedvetlenek, apatikusak, étvágytalanok, hasmenéssel küzdenek. Kezeletlenül a madarak elpusztulnak, annak ellenére – ugyan a madár általános állapotától függ – hogy a betegség antibiotikummal jól gyógyítható. Ami miatt ez a betegség rettegett, hogy a fertőzést elkaphatják emberek is, azonban egészséges, életerős, háttérbetegséggel rendelkező embereknél a fertőződés esélye kicsi. Ettől függetlenül háziorvost keressünk fel, hogyha az állatorvos diagnosztizálta az állományban ezt a megbetegedést.

A bakteriális fertőzések nagy része bélgyulladást okoz, azonban előfordulnak idegrendszeri, ízületi, sőt légzőszervi problémák is! Mindenképpen fontos, hogy mielőtt otthon random el kezdjük kezelni valamilyen antibiotikummal, érdemes kivizsgáltatni a madarat, kiderítve, mi a pontos kórokozó. Ezáltal a kezelés során a megfelelő antibiotikum kiválasztásadöntő szerepet játszik a betegség leküzdésében. Az antibiotikum kúrát legalább 5 napig alkalmazzuk, különben növeljük a félbeszakított kúrákkal az antibiotikum rezisztencia kialakulását (magyarán az a szer nem fog később már hatni).