Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁSZÓFÁK

2012.07.18

 

M Á S Z Ó F Á K

 

 

Szobamadarak számára a mászófa készítése egy muszáj! A madarak, mikor szabadon a szobában röpködnek, mindig valahova landolnak. Legtöbbször szekrény tetejére, vagy egyéb nem kedvező helyre! Ennek elkerülése érdekében csinálhatunk mi is akár egy mászófát! A mászófa funkciója a madarak lefoglalása, egy landolóhely biztosítása, és ami a legfontosabb - egy klassz játszótér!

Elkészítése nagyon egyszerű, és meglehetősen mutatós lehet! Minden papagáj számára lehet készíteni ilyet, csak a  madarakkal függően változzon a fák hossza, ill. vastagsága és a mászófa magassága!

Szükséges:

 • ágak
 • kaspók, vázák, dézsák (madár és a mászófa méretétől függően)
 • madzagok, szalagok
 • rengeteg játék, létra, hinta, rágcsa
 • deszkák

 

 

 Nem minden ág alkalmas mászófákra. Fontos, hogy változatos legyen, vastag, vékony, kacskaringós, egyenes stb. Alkalmas ágak erre:

 • szőlő
 • rózsa (tüske nélkül)
 • bükk
 • erdei fenyő
 • orgona
 • nyárfa
 • gyümölcsfák

 

 

A mászófák elhelyezésénél fontos, hogy stabil hely legyen, nehogy eldőljön! A legjobb, ha valamihez lehetne rögzíteni, kikötni!

Többet is készíthetünk, ha a madaraink az egész lakásban röpködhetnek, akkor ajánlott minden szobába 1-1 mászófát készíteni! Egy szobába természetesen lehet több mászófa is.

A mászófát viszont ne felejtsük el "feldíszíteni", a madarak kedvenc játékait, rágcsáit stb. akasszuk fel oda, hogy legye kedvük kijönni!

 

Képgaléria a mászófákról!

 

 Barkácstipp:

 

Eleinte, mikor Nikolas érkezett, csak egy 30 centis kis „mászófát” csináltam, ami életem első mászófája volt. Már az első nap rájöttem,  hogy ez nagyon kicsi és kevés lesz, ezért elkészítettem az első nagyobb mászófámat, mely már 70 centi magas volt! Pár hónappal rá készítettem a második mászófámat, és most is azon gondolkodom még egy nagyobbat csinálni! J Mindenesetre ezeket a mászófákat folyton újítom valamivel, vagy rakok még hozzá rágcsát, vagy új ágakat stb. Sosem lehet elég tökéletes!  

Az én mászófáim elsősorban 60-90 cm hosszú 3-6 cm vastagságú kérges faágakból állnak, a kaspók közül az egyik fából van és 40 cm magas, a másik pedig agyagból és szintén 40 centi körüli! Mindegyikbe alap kiindulásként 4-4 nagy faágat  raktam, majd vagy vattával,   vagy rongydarabokkal tömtem ki! Az egyikre ezután egy téglát raktam az ágak közé, ez jól beállította, hogy melyik ág merre mutasson! A másik kaspó ágait a kaspó pereménél összekötöttem, majd ¾ magasságban egy nagyobb  fadeszkát raktam. A téglás kaspónál 2-2 ágat összekötöttem 2 másik hosszú ágakkal, majd egy saját készítésű vastagabb fonott kötéllel összekapcsoltam az ágakat! Ezután ehhez a kaspóhoz tűztem még egy vastagabb faágat, ami vízszintesen fut a volierig. Ezután elfoglaltságként az alacsonyabb részhez akasztottam még egy 50 cm hosszú, saját készítésű létrát is! A mászófa egyik ágja közvetlenül a karnisra vezet! A másik, fadeszkás kaspó ágait is összekapcsoltam 3 másik faággal, amit felül kötöttem hozzájuk!  Alulra egy kacskaringos ágat tűztem, mely a másik kaspó vízszintesen fútó alsó ágával kereszteződik. Ehhez a mászófához egy szőlőtővet akasztottam felülről, mely mint egy hinta funkciónál. A napokban újabb változtatások mentek végre, a két mászófát egy hosszú ággal kötöttem össze felülről, valamint a karnis külső részéhez kötöttem a napokban kivágott szőlőtővet vesszőstül. A három szőlővessző, ami min. két méter hosszúak különböző iránybe vezettem. Az egyik egyfajta csüngő hintaként az agyagkaspó felső ágához kötöttem, a másik vesszőt a másik mászófához rögzítettem,  valamint a középső vesszőt elvezettem egészen az ajtó főlé, majd oda felszögeltem! A madarak mindet kitűnő örömmel fogattak, meglehetősen sokat tartózkodnak ott, mivel még csemegéket is   aggattam rá, pl.: mézeskarikát. Csemegét és más eleséget csak akkor akasszatok rá, ha a madár mindenféle makacskodás nélkül visszamegy kérésre a volierbe! Mindenképp biztosítsunk nekik játékokat, hintát, létrát, kötelet és sok rágcsálnivalót, mint pl.: tobozokat, gurigákat stb. aggasszunk fel nekik! Én elsősorban az erdőben gyűjtött tobozokkal halmozom el őket, valamint időközönként hozok nekik lombos ágakat vagy a kertből szedek szőlőágakat! A madaraimnak  ezenkívül van egy másik „mászófájuk”, ami az agyagkaspó mellett van – ez egy egyszerű, boltokban kapható bortartó fából, melyen a madarak „lépcsőzhetnek”. Én elsősorban finom csemegékkel „késztetem” rá őket ilyen testmozgásra!  Az elhelyezésük számomra  nem volt nehéz! A téglás kaspó egy másfél méter magas vasállványon van rajta, ami eretetileg virágtartó (most is az, de a nővények az alsó régióban vannak!) Az agyagkaspót pedig a volier másik végéhez rögzítettem spárgákkal. Nekem fontos volt, hogy a mászófák hihetetlenül stabilak legyenek, mivel Nikolas hihetetlen nagy lendülettel „dobja” magát a mászófára… J Persze mászófákat másképp is lehet csinálni, én így csináltam a madaraim számára, és mivel jónak bizonyult, csak ajánlani tudom mindenkinek!

 Egy újabb mászófát építettem most nyáron, és eddigi tapasztalat szerint a madarak szeretik is.  Ami hozzá kell, több különböző hosszúságú ág, deszkák, csavarok, szögek, kalapácsok, kiselejtezett nagy méretű tepsi, kerti föld, macskaalom vagy sóder, rengeteg játék.

egy 130 cm-s nem mérgező ágat, alapos tisztítás után, egy megmaradt méretre vágott padlófeszkához szögeltem és csavartam.
dsc01900.jpg
Ezt követően beállítottam egy már kiselejtezett nagy méretű tepsibe.
dsc01903.jpg
Mivel az egész szerkezet instabil, ezért következtek a nehezékek: először jó alaposan betemettem a deszkát kerti földdel.
dsc01905.jpg
Majd ha már ez is meg van, akkor - hogy a madarak ne ássák ki rögtön, macskaalommal befedtem, de lehet ugyanúgy sódert stb. is használni. A macskaalom az olcsó, kavicsos legyen, ne hiperszupermodern illatosított, zselézett stb.
dsc01910.jpg
Ezt követte a nagyobb, lapos kövek felhelyezése.
dsc01914.jpg
Emellett párhuzamosan készítettem egy másik mászófát is, ami tüskétlenített, nem permetezett, kiszáradt rózsaágakból áll, amiket az előző módszerhez hasonlóan készítettem el, csupán a több ágat keresztágakkal erősítettem meg.
dsc01918.jpg
Ezt követően már csak a játékokkal történő díszítés és a letámadás maradt. :D
dsc01926.jpg