Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KETRECEK HÁZILAG

2012.07.18


S Z O B A V O L I E R   É P Í T É S E

 

  Sajnos a bolti volierek mérete és arányuk sokszor roppant elégtelen a papagájok számára, sokszor toronykalitkákról van szó, ami nem is lenne baj, ha az alapterület nem 1X1 méteres lenne, hanem az adott fajnak megfelelő! Emiatt is sok papagájtartó, és így én is, saját kezűleg épít voliert! 

  Egy volier építése nagy feladat, de nem nehéz! Jómagam is meg tudtam építeni egy voliert 2 nap alatt!  Senki se ijedjen meg ettől a feladattól, az embernek csak előnye származik belőle és isteni érzés látni, amikor a madarak beköltöznek és nagy érdeklődéssel vizsgálnak meg minden egyes sarkot!

  Miért? Egy sajátkezűleg épített volier akkora lehet, olyan arányokban, amekkorára a gazda akarja! Emellett olyan formája lehet, amilyet a gazda csak akar! Aztán anyagok közül is lehet választani, tetszésünk szerinti dróthálót lehet rárakni, valamint ára is sokkal olcsóbb, mint egy boltié! Az én volierem összesen 23000 forintba került, de amellett, hogy a boltban nem lehet ilyet kapni, amellett ha csináltattam volna mással, akkor egy 80-90000 forintból  nem úsztam volna meg! Az egyetlen nehéz benne, az csak az alapanyagok beszerzése!

  Na de mi kell hozzá? Ez függ attól, hogy miből akarjuk csinálni, milyen madárnak szánjuk. Az én volierem váza fából van, ezt azért mertem bevállalni, mert nimfáimat ismerem, és tudom, hogy ők nem rágják meg azt akkora mértékben. Emellett a megmunkálhatósága sokkal könnyebb volt és olcsóbb is!

  A volierekhez általánosságban kell:
  - megfelelő mennyiségű vastagabb faléc, ill. aluminiumléc, az aljára vagy fadeszkákat (vékonyabbat) vagy fémlemezt, rengeteg sarokvas, megfelelő thumbnail.jpgcsavarok, egy jó fűrész, kalapács, csavarhúzó és egy jó fantázia!

  Ajánlatos előtte kiszámolni, hogy miből mennyi kell, elképzeléseink szerint mekkora legyen és eldönteni, hogy hol legyen a helye! Jó egy elképzelés is, hogy hogyan képzeljük el, amit esetleg papírra is vethetünk! Én személy szerint nem csináltam tervrajzot, minden benn volt a fejemben!  

  Számomra nagyon fontos volt, hogy a volier stabil legyen! Emiatt is minden oldal vázát külön csináltam meg, amikre aztán rárakatam a ponthegesztett dróthálót kampós szögekkel, majd több sarokvassal összeillesztettem az oldalakat, és a tetejét szintén sarokvassal az oldalakhoz rögzítettem! Az oldalak elkészítésénél használtam támléceket is, melyek stabilizálták az oldalakat. Ezekre pluszban még rá lehet erősíteni a dróthálót! Az ajtó nálam a talpazattól a tetejéig tart, így könnyebben tudok benyúlni, a hatalmas ágakat kicserélni, takarítani, valamint ami a legfontosabb, a madarak könnyen tudnak ki, ill. berepülni! Az aljára kettő farostlemezt használtam, amiknek a szélére méretreszabott léceket szegeltem, így egyfajta fiókként funkcionálnak, és takarításkor könnyen ki lehet húzni!

  Fémvázú voliert is hasonlóképp lehet készíteni, ott a dróthálót viszont sínekkel lehet a vázhoz illeszteni! A csavarokat lássuk el anyákkal, mert úgy könnyebben megmaradnak, valamint a madaraknak kevésbé veszélyes! 

  Dróthálónak viszont kisebb/gyengébb csőrű fajok számára ponthegesztettet használjunk, sokkal esztétikusabb, valamint a madaraknak sokkal biztonságosabb! A drótháló ne legyen csibeháló, valamint a drót legyen erős fémből, ne legyen festett, ill. műanyagbevonatú, ezenkívül négyszögalakú, és ne sokszögalakú! 

   

   

  pict0028--600-x-450-.jpg

   

  papagajaim--82-.jpg

   

 

gg.jpg