Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KERTI VOLIER ÉPÍTÉSE

2012.07.29

 

 

K E R T I   V O L I E R   É P Í T É S E

 

 

Már nagyon régen nagy álmom volt egy kerti volier, melyben madaraimat jó idő esetén el tudom helyezni. Mivel kertes házban élünk, egy kis kertünk mindig is adott volt, hogy megvalósítsam álmaimat. Mégis azonban először 2010-ben jutottam el addig, hogy megépítsem a már régen esetékes kerti voliert.

 

A kerti volierrel célom a madarakat jó időben napközben kiengedni a fényre, friss levegőre, mivel számomra az mindig is fontos volt, hogy ezt az állatok tudják élvezni. Emiatt már a tervezésnél is úgy álltam hozzá, hogy a madarak sem éjszaka, sem télen, hideg időben nem lesznek kinn, a védőházikót így is terveztem meg. Ennek egyszerű oka, hogy madaraim elsősorban szobamadarak, csak a fény és friss levegő miatt lennének a volierben, emellett sajnos túl sok nálunk a nyest és a kóbor macska, hogy éjszakára, felügyelet nélkül is kinn lennének.

 

Az egész építkezés azzal kezdődött, hogy papíron megterveztem, hogy kb. mekkora legyen a volier, milyen hosszú legyen, milyen magas, milyen széles, milyen hálóval készüljön az oldala stb. Persze mint mindig, ami a papíron volt, nem egyezett meg a végeredménnyel, mivel mindig valami új ötlet jutott eszembe építkezés során.

 

A szerszámok és építőanyagok beszerzése nem okozott sok problémát, mivel a városban van egy vasbolt, ahol szinte mindent be lehetett szerezni.

 

Váznak – mivel ki lesz téve a környezeti hatásoknak, mindenképpen vasból készítettem el. A röpde vázát 3cm átmérőjű hengeres vascsőből készítettem, mely mérete 200X100X200 cm. Ehhez terveztem egy 1X1X2 méteres védőházikót is, melyet kiselejtezett bútorlapokból állítottam össze, így a röpde összmérete 300X100X200 cm. Miután a vázakat összehegesztettem és lefestettem, már csak annyi maradt hátra, hogy a dróthálót felhúzzam. Mivel az én nimfáim szerencsére nem olyan rágcsálósak, nyugodtan mertem vállalkozni egy PVC bevonatú dróthálóra. Nem csak azért vállalkoztam erre, mert esztétikusabbnak tartom, olcsóbb volt és könnyebb volt a felhelyezése, hanem azért is, mert így ellenállóbb a környezeti tényezőkkel szemben, nem rozsdásodik stb.

 

A védőházikót úgy terveztem, hogy a röpde felőli oldala teljesen nyitott, így csak egy védettebb zúgot nyújt a madaraknak. Mivel úgysem terveztem a madaraimat egész évben kinn hagyni, ez a megoldás tökéletesnek mutatkozott.  

 

Fontos még, hogy a háló felhúzásánál a volier alját sem szabad kihagyni, mivel én a volier alján normális kerti földet terveztem – tehát a voliert a földbe süllyesztettem 5-10 cm mélyen. A háló az alján segít megelőzni, hogy pl.: nyestek vagy egyéb állatok beássák magukat.

 

A röpde tetejének csak a felét fedtem be tetővel, így eső esetén tudnak választani, hogy akarnak-e fürdeni vagy nem.

 

A volier a védőházikóval együtt elkészült 3 nap alatt. A negyedik napon a madarak már kimehettek, és azóta is kinn tartózkodnak, mikor jó idő van.

 Képgaléria a kerti volierről

 

dsc01063.jpg