Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÁTÉKOK

2012.07.18

 

E L F O G L A L T S Á G O K

 

 

A papagájok szeretnek játszani! Ezt mindenki tudja! Ám sajnos nem mindenki tudja, hogy a papagájok elsősorban ennivalóval játszanak, ill. rágcsálnak! A papagájoknak nagy játék a lombos ágakat szétrágni, a leveleket egyesével leszedni, a kérgeket ledarabolni stb.

 

A piacon számtalan papagájjáték van, ám mindegiyknél oda kell figyelni a veszélyekre! Eleinte még csak műanyag játékokat és tükröket lehetet kapni, aztán jöttek a hinták, és a létrák!

 

! Óva intek mindenkit – NE rakjon bele tükröt a ketrecbe, valamint nagyobb madaraknak műanyag kütyüket, mert könnyedén szétroppanthatja! A madarak többsége az ilyen kütyükkel nem tud sok mindent kezdeni, sőt sokszor inkább félnek tőle! A baj, hogy a kütyük, amellett, hogy esetként eléggé drágák is lehetnek, gyakran még életveszélyesek is!

 

Veszélyesnek számítanak a mostanában egyre gyakrabban kapható kötélspirálok, spárgagócok, kötélhinták stb. A madarak ezeket rágcsálják, a kis vékony kötél/spárgadarabokat lenyelik, ami a begyükben felgyűlemlik és dugulást okoz, melynél a biztos pusztulástól csak egy életmentő műtét tud megóvni!

 

Gyakran keverik az emberek a rágcsálnivalókat a játékokkal! A kereskedésekben kapható játékok többsége alkalmatlan a rágásra, ezért nekünk külön kell ezekről dsc02541.jpggondoskodnunk: vékony gallyak, lombos ágak, rügyek, kérgek, tobozok, fűcsomók, WC-papírgurgigát stb.

 

 

 

Külön ilyen játékokra pénzt nem kell kiadni, mi magunk is készíthetünk, csak egy kis fantázia kell hozzá! Sokkal gazdaságosabb, hiszen pl.: nagyobb faj esetén nem kell kétnaponta vásárolni játékokat! A madaraim elsősorban az összekötött és lelógatott tobozokat részesítik előnybe, valamint a felakasztott és lelógatott kókuszdiófelet, amibe szénát ill. tobozt raktam! Fontos, hogy a kókuszdiót előtte alaposan pucoljuk ki,  és ecetes vízbe áztassuk! Ezután kifúrhatjuk az alját és spárgát körétekerve felakaszthatjuk őket, majd szénával kitömjük! Ezenkívül van nekik saját készítésű létra, kötél, hinta (mely eredetileg egy szőlőtő volt) valamint egy kis kosárka, amibe szintén raktam egy kevéske szénát és tobozt! Ezenkívül barátnők által ajándékozott bőrszívecskéjük is van, amin kisebb színes pillangók lógnak le, valamint egy csörgő labda… Az utóbbit nem nézik jó szemmel, de a bőrszívecskét befogadták! Készítettem nekik még egy fajátékot is, amin több fakocka és más dolog fel van fűzve, ezt elsősorban dsc02540.jpgNikolas szokta rágcsálni! A fajáték fakockákból áll, amiket méretre vágtem, majd kifúrtam, aztán egy dróton felfűztem őket. Ha szeretnénk ezt színezni ételszínezőt használjunk!

Fontos tudnunk, hogy a papagájok  elsősorban táplálkozva, ill. rágcsálva játszanak, tehát olyan játékokat nyújtsunk nekik, amit szét tudnak rágni vagy szétdarabolhatnak! És elsősorban természetes dolgokat! A madaraim pl.: imádják, mikor  10 centis darabokra vágott fenyőágakat adok nekik, ezzel órákig el tudnak játszani, cipelik ide-oda, ill. darabokra rágják! Ugyanezt tapasztaltam a fűszálakkal is! Adhatjuk neki csak úgy, pl.: szétszórjuk  nekik a földön, ill. kisebb csomóba kötve felakaszthatjuk nekik! A madaraim pl.: gyakran fűszálakkal a csőrükben kergetőznek a padlón! Apróra tépett (5-10 cm) kartont is lehet adni nekik, valamint különböző nagyságú gurigákat is! Nagyobb papagájok számára akár egy egész kartonlapot is adhatunk! Ez mind tökéletes elfoglaltság a madaraknak!  Ezenkívül ültethetünk nekik kis cserépbe dsc02549.jpgfűvet, amivel megint el tudnak játszani, ill. a boltokban kapható nem sózott és nem ízesített puffasztott kölest, ill. puffasztott rizset is adhatunk nekik!

 

Madaraimon észrevettem, hogy ők speciel szeretik a szélcsengőt, melyet a mászófán az egyik ágról lelógattam úgy, hogy a szélcsengőt magát ne érjék el, csak a madzagot, amivel felakasztottam. Mondanom sem kell, hogy azóta folyamatosan cseng a szobában... 

 

 

Akármit is csinálunk, fontos, hogy a madarak számára változatos legyen, és ne unatkozzanak, mert az akár tolltépéshez is vezethet!

 

 vastag papírgurigák kitünő rágcsálási lehetőséget biztosítanak a madarak számára. Egyszerűbben úgy tudunk nekik ilyent adni, ha többet felfűzünk egy láncra.

 

dsc02556.jpg

 különböző nem mérgező fák lombos ágait nyugodtan berakhatjuk. Ez nem csak kitünő rágcsálási lehetőséget biztosít a madaraknak, de finom és egészséges is. Ügyeljünk arra, hogy ne olyan fáról szedjünk ágakat, melyek út mellett állnak, ill. permetezettek, permetezett terület közelében állnak.

 

dsc02547.jpg

Ha elég nagy ketreccel rendelkezhetünk, akkor egy vastagabb kötéllel kitűnő mászókát tudunk madarainknak kialakítani, ami hintaként is szolgálhat! Ügyeljünk arra, hogy a kötél ne legyen semmivel bevonva, ne legyen festve stb.

 

 

dsc02465.jpg

 Különböző nem mérgező mezei és kerti virágokból álló csokrokat imádják a madarak szétszedni, jó vele játszani, emellett finom is. Ne rakjunk bele mérgező növényeket, ill. olyat se, melyet út, ill. permetezett terület mellől szedtünk.

dsc02494.jpg

 Egyszerű fából készült bortartó kitünő mászási lehetőséget biztosít, emellett nagyon szeretik, főleg, hogyha különféle rágcsálnivalókat aggasztunk különböző helyekre.

 

dsc02546.jpg

Egy napraforgó tányér érett magjai nem csak finomak, de jól lefoglalják a madarakat, míg azokat kiszedegetik. Ügyeljünk arra, hogy ne egyenek belőle sokat, mert a napraforgó meglehetősen olajos, és nagy mennyiségben káros. Inkább csemegeként adjuk nekik!

 

dsc02425.jpg

dsc02443.jpg